Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Όχι στη συγχώνευση-κατάργηση του σχολείου μας!

Με το συνήθη αιφνιδιαστικό του τρόπο και σε ανύποπτο χρόνο, εν μέσω αυτοδιοικητικών εκλογών και προτού καν ολοκληρωθεί, τουλάχιστον για τα προσχήματα, η αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων, το Υπουργείο Παιδείας άφησε να διαρρεύσει μέσω του φιλικού του τύπου ο νέος σχολικός «χάρτης» της χώρας. Δεκάδες σχολεία, κυρίως στην Πρωτοβάθμια, συγχωνεύονται ή/και καταργούνται. Τα περισσότερα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, στις γειτονιές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση και τις μνημονιακές πολιτικές. Ανάμεσά τους είδαμε με έκπληξη και το δικό μας σχολείο, το 132ο, που προορίζεται για συγχώνευση με το όμορό του 65ο

Η επιλογή αυτή γεννά εύλογες απορίες, καθώς το σχολείο μας ετοιμαζόταν για μεταστέγαση σε άλλο χώρο του συγκροτήματος της Γκράβας, που είχε ανακαινιστεί και διαμορφωθεί ειδικά γι’ αυτό το σκοπό. Τι άραγε μεσολάβησε και άλλαξαν τα σχέδια; Ποιος «εξορθολογισμός» υπαγορεύει το στρίμωγμα δύο σχολείων επιβαρυμένων από πολλούς παράγοντες σε χώρο που μετά βίας επαρκεί για να στεγάσει το ένα από αυτά, ενώ ο κατάλληλα διαμορφωμένος γειτονικός χώρος μένει κενός και ανεκμετάλλευτος; Ποιος τελικά αποφασίζει, χωρίς ενημέρωση, χωρίς προετοιμασία, χωρίς διάλογο με τους άμεσα εμπλεκόμενους, να σβήσει από το χάρτη μια σχολική μονάδα; Το 132 έχει γράψει τη δική του μικρή ιστορία, είναι ένα σχολείο για πολλούς «εμβληματικό», που έχει απασχολήσει θετικά την εκπαιδευτική κοινότητα, τους ακαδημαϊκούς κύκλους, τον τύπο. Δεν μπορεί έτσι απλά, εν μία νυκτί, να διαγραφεί από το χάρτη. Δεν θα το επιτρέψουμε!

Οι επιπτώσεις από τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, ιδίως όταν συνοδεύονται από την παρούσα υποχρηματοδότηση, είναι γνωστές: Υπεράριθμα τμήματα, υποβάθμιση του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου του σχολείου, όξυνση των προβλημάτων ασφάλειας και υγιεινής. Για να μη μιλήσουμε για την κατάργηση οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών και την απώλεια θέσεων εργασίας βοηθητικού προσωπικού.

Καλούμε τους γονείς των δύο θιγόμενων από τη συγχώνευση σχολείων να αντισταθούν σε αυτό το σχέδιο και να ζητήσουν εξηγήσεις από τους αρμόδιους. Σε συνεργασία με τις Ενώσεις Γονέων και τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών να αποτρέψουμε τις ορθο-λογιστικές συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολικών μονάδων που υποβαθμίζουν κι άλλο την ποιότητα της ζωής μας και συμπιέζουν τα δικαιώματα των παιδιών μας.

Να αντισταθούμε τελικά στην τακτική της καμμένης γης, που η απερχόμενη συγκυβέρνηση του μνημονίου σπεύδει να εφαρμόσει παντού, με τον πιο αυταρχικό και ανάλγητο τρόπο.

Το ιστολόγιό μας θα σας ενημερώνει τακτικά για τις προγραμματιζόμενες κινητοποιήσεις.


(Tο παραπάνω κείμενό μας, δημοσιεύτηκε και στο www.alfavita.gr. Για να το δείτε, κλικ εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου